Flora si fauna

Vegetatia preponderenta in bazinul Dornelor este cea din familia coniferelor. Bradul creste pe povarnisurile abrupte ale muntilor si din pricina desimii razele soarelui nu se pot strecura pana la tulpina.
Flora in general este de natura alpina. La altitudinea de cca. 1550 m. creste jneapanul care se taraste pe pamant cu ramificatiile sale dese si incurcate; langa jneapan se afla tufisuri de afine, merisoare, salcii pitice, ienupari, pini si mai rara mesteceni. Flora caracteristica zonei subalpine dispune de vegetatii pe care le intilnim in zona muntilor marginasi ai Dornei.
Floarea de colt sau albumita, declarata monument al naturii creste pe stancile Raraului; bujorul de munte, dediteii, piciorul cocosului alpin, ciubotica cucului alpin, toporasul alpin, garofita, clopotei alpini, licheni etc. acopera suprafete intinse in muntii din imprejurimi. In rezervatia de la Poiana Stampei si de la Moara Dracului - Rosu, se intilneste un alt monument al naturii, floarea carnivora numita roua cerului.


In afara animalelor domestice crescute pe langa casele gospodarilor, muntii Dornelor adapostesc numeroase specii de animale.Intre acestea se afla si cerbi si caprioare (capra neagra si muflonul au disparut dincauza vanatului excesiv).
Exista apoi numeroase exemplare de urs, ras, lup, vulpe, mistret, jder, dihor, nevastuica, bursuc si vidra.Intre pasari nu trebie uitat cocosul de munte, cocosul de mesteacan, gainusa, iar intre pesti pastravul, lostrita, lipanul, mreana si cleanul. Datorita actiunilor de protejare a vanatului si de sanctionare a braconajului, fauna codrilor Dornei traieste intr-un echilibru acceptabil.
In loc de concluzie la sfarsitul acestui capitol, remarcam ca municipiul Vatra Dornei este asezat geografic intr-o regiune de munti si vai, cu pasuni si paduri de brad, iar caile de circulatie existente faciliteaza patrunderea in oras din orice parte a tarii.
Pentru oamenii bolnavi sau sanatosi dar obositi de munca unui an intreg, pantru tonificarea copiilor, statiunea balneoclimaterica Vatra Dornei este neintrecuta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parcare auto in Vatra Dornei

Șoferii din Vatra Dornei au la dispoziție două opțiuni de plată a parcării cu telefonul:


·Șoferii care doresc să plătească parcarea pentru 1 ORĂ - trimitere un SMS la numărul 7420 cu textul: 291 NRMAȘINĂ (Ex. 291 SV01ABC).
·Șoferii care doresc să plătească parcarea pentru 24 de ORE trebuie să trimită un SMS la numărul 7420 cu textul 290 NRMAȘINĂ (Ex. 290 SV01ABC).

Rețele de telefonie disponibile sunt Digi, Orange, Telekom și Vodafone.
Tarife pentru aceste opțiune se pot vizualiza accesand urmatorul link (detalii)

Conform HCL nr.103 / 28.09.2012, în Municipiul Vatra Dornei, pe străzile Mihai Eminescu, Gării, Republicii, Oborului, Dornelor si parcarea special amenajata din spatele Policlinicii municipale, se introduce sistemul de parcare cu plată ....citeste mai departe